Social media, wel of niet aan meedoen als machineverkoper?

We zijn constant bereikbaar en hebben altijd toegang tot nieuws, afwachten zit er niet meer bij. Social media is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Zowel bij het delen van persoonlijk nieuws als het verkrijgen van informatie, alles en iedereen houdt zich bezig met social media. Moet je daar ook zichtbaar zijn met je bedrijf als machineverkoper?

Wij merken dat veel mensen het ‘eng’ vinden en niet goed weten wat zij met een bedrijfspagina op bijvoorbeeld Facebook moeten doen. Verkrijg je hierdoor extra verkopen, of gaat het alleen om zichtbaarheid op het web? In onze voorraadmodule is het mogelijk advertenties automatisch door te plaatsen naar je Facebookbedrijfspagina. Wij helpen je graag verder met een advies. Dat begint altijd met het stellen van doelen.

Doelen stellen
Bij een social mediabeleid is het belangrijk vooraf doelen te stellen. Als je weet wat je wilt bereiken is het een stuk makkelijker berichten te schrijven. Een belangrijk doel kan zichtbaarheid zijn. Als een potentiele koper je advertenties via bijvoorbeeld Marktplaats vindt willen zij graag weten of de verkoper betrouwbaar is. Als zij geen website, contactgegevens én social mediapagina’s vinden is de kans aanwezig dat zij afhaken. Door hier zichtbaar te zijn en af en toe een interessant bericht te plaatsen draai je mee in de steeds belangrijker wordende digitale wereld.
 
Actief gebruiken
Na het stellen van doelen is het belangrijk actief bezig te zijn met het gebruik van social media. Zorg ervoor dat er met regelmaat berichten verschijnen op de pagina’s. Ben niet bang om af en toe wat nieuws te proberen, juist hierdoor kom je erachter wat wel en niet werkt voor jouw bedrijf. Wissel een interessant artikel af met nieuwtjes over het bedrijf en voeg mooie foto’s toe. Ook het gebruik van video neemt toe op verschillende social mediakanalen zoals Facebook en Instagram. Denk hierbij aan een instructievideo van een nieuwe machine of geef een sfeerimpressie van het bedrijf.
 
Reviews verzamelen
Met een actief gebruikte Facebookpagina of Google+ account is het erg gemakkelijk om reviews te verzamelen. Hierdoor vergroot je het vertrouwen van een koper. Als anderen positief over je schrijven, komt dat geloofwaardiger over dan wanneer je het zelf zegt. Hier is social media uitermate geschikt voor. Bedank de gebruiker altijd voor de review middels een reactie.
Natuurlijk kan er ook een negatieve review komen. In dat geval is het des te belangrijker hierop te reageren en de toon weer positief te stemmen. Transparantie is een belangrijke kernwaarde bij social media. Bedank ook in dit geval de gebruiker voor de review en toon begrip voor de onvrede. Vervolgens kun je aangeven het gesprek in en privébericht voort te zetten. Daardoor zien andere gebruikers dat er daadwerkelijk geluisterd wordt.
 

Vindbaarheid
Bij de voorraadmodule van 123Machine koppelen wij gratis een YouTube account aan je advertenties. Wij maken automatisch bij ieder object een filmpje van de foto’s en plaatsen die door op YouTube. Omdat YouTube van Google is werkt dit erg goed voor de vindbaarheid van de advertenties. Als kopers zoeken op het product- en typenummer van de machine, truck of tractor komt deze vaak hoog in de Googleresultaten.
 
Het gebruik van social media is volgens ons zeker aan te raden in de machinebranche, wij helpen hier graag bij. Kopers zoeken online en met een aantal social mediakanalen vergroot je de zichtbaarheid van je bedrijf. Je wordt sneller gevonden in zoekmachines als je op verschillende websites terug te vinden bent. Door zelf ook actief bezig te zijn met het verzamelen van reviews vergroot je het vertrouwen bij een potentiele klant enorm. Dit kan simpelweg door een opzet te maken en deze ter goedkeuring naar een recente klant te sturen. Zet in een email een link naar je social mediakanaal en vraag de klant de review daar te plaatsen.

Heb je nog vragen? Neem contact op met ons kantoor via 0413 - 763710 of email niels@123machine.nl.