Machineportalen, een last of een zegen?

Veel machineverkopers vragen mij of ze nog wel moeten adverteren op de diverse machinewebsites, zoals Mascus, Trucks, werktuigen en consorten. De vraag is makkelijk te stellen, maar zeer moeilijk generiek te beantwoorden.


Een verkoper met een scherpe prijsstelling, maar met slechte presentatie (info, foto’s en video) kan slecht converteren, ondanks dat hij scherpe prijzen heeft. Alleen de prijs is dus lang niet zaligmakend. Ook het aantal leads kan een meetpunt zijn. Hoeveel e-mail-leads heeft het desbetreffende portal u gebracht en deel dat eens door de kosten en vind je dat de lead waard?

Het aantal leads dat je ontvangt, is afhankelijk van veel factoren. Met een scherpe prijsstelling krijg je, in the race to the bottom, meer leads. Maar ook diegene die de beste en meeste foto’s laat zien, de beste omschrijvingen maakt zijn ook winnaars.

Hebben diegene met de hoogste prijzen en gemiddelde presentaties dan niets aan een machineportaal? Jazeker wel. Onderzoek in de VS, heeft aangetoond, dat als je de meetlat legt op MDP-cijfers (Machine Detail Page) dat je op een machineportaal de beste ROI-score (Return On Investment) behaalt. Immers de meeste machineportals hebben veel bezoek en de ratio is vrij simpel: hoe meer MDP’s je scoort over de hele linie des te meer machines je verkoopt.

Wanneer je weet hoe vaak jouw machines bekeken worden deel je dit door de kosten die je betaald per maand. Op die manier weet je wat 1 klik op een machine je kost. Vraag daarom om de cijfers bij het portal waar je adverteert.  Als je dat weet dan moet je er als verkoper alles aan doen om in de beschikbare ruimte die je hebt, de machine en je bedrijf zo goed mogelijk te presenteren. Dat betekent: goede foto’s(+20), video walk around (geen foto’s aan elkaar plakken en goede specifieke omschrijving van de USP’s van die desbetreffende machine in combinatie met de USP’s van uw bedrijf , Inderdaad, veel werk, maar zowel SEO- als conversiematig zeer waardevol en dus belangrijk.

Een andere mogelijkheid om te adverteren is Google Adwords. Hierbij ga je adverteren op de titel van en machine. De kosten hiervan zijn zeer concurrerend met die van de machineportals. Een groot voordeel van Adwords is dat je de bezoeker op de website van jezelf krijgt, zonder ruis van banners en geen last hebt van je concurrentie….

Hoe hoger je MDP-score is, op zowel je eigen website als op de verschillende machineportals, des te meer leads en dus orders je scoort. In de VS is ook onderzocht hoeveel phone-ups er zijn, in vergelijking met de e-mail-leads, en deze verhouding staat 1 op 4. Dat betekent dat je gemiddeld 4x meer telefoontjes krijgt dan e-mail-leads. Dus de verkoopafdeling moet de waarde en de bron kunnen zien op het moment dat de telefoon gaat. Immers een telefoongesprek resulteert bij een juiste behandeling eerder in een concrete afspraak dat een e-mail-lead, bovendien kan een verkoper aan de telefoon van toegevoegde waarde zijn, waar dat bij een e-mail toch moeilijker is.

Laatste opvallende punt is dat hetzelfde onderzoek vanuit de VS: een bezoeker op de machineportal klikt niet door op de URL van de aanbiedende verkoper (die URL is naar mijn menig ook teveel verstopt), maar opent een nieuw window, gaat naar Google, zoekt op naam van de verkoper, gaat naar de website en naar dezelfde detailpagina om de gegevens te checken. Het lijkt dat of je MDP op je eigen website wordt bezocht via SEO, terwijl de werkelijkheid toch anders is: de machine wordt eigenlijk bereikt dankzij de portal.